Kuukautiset

Kuukautiskierto on erityinen hormonien ohjaama kierto, joka vaikuttaa ihmisen kehoon ja mieleen. Kuukautiskierron aikana naisen keho tuottaa uusia sukusoluja ja valmistautuu kasvattamaan ja suojaamaan sikiötä. Kuukautiskierto on huikea ja erityinen juttu, jonka kokee arviolta 1,5 miljoonaa naista joka kuukausi, ja siitä pitäisi olla ylpeä ja iloinen.

Kuukautiset alkavat useimmiten 10-16 vuotiaana ja kuukautiskierto on monilla aluksi epäsäännöllinen. Kuukautiskierto tarkoittaa koko prosessia kaksien kuukautisten välillä. Kuukautiskierto alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja päättyy seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Kuukautiskierron pituus vaihtelee runsaasti ja se on keskimäärin 28 päivää. Kuukautiskiertoa säätelevät naishormoni estrogeeni ja keltarauhashormoni progesteroni.

Kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä alkaa kuukautisvuoto. Kuukautisten alkaminen on merkki siitä, että munasolu ei ole hedelmöittynyt ja siksi tarpeeton kohdun limakalvo poistuu emättimen kautta verenä ja hyytyminä. Kuukautisvuodon määrä on keskimäärin vain noin yhden kahvikupin verran, 80ml. Kuukautisten alkaessa estrogeenin ja progesteronin määrä on hyvin pieni, mutta parissa päivässä niiden määrä alkaa kohota.

Kuukautisvuodon loputtua estrogeenin määrä on kohonnut entisestään ja sen vaikutuksesta kohdun limakalvo on alkanut uudelleen paksuuntua. Uusi munasolu alkaa taas kypsyä munasarjassa. Munasolun irtoaminen, eli ovulaatio, tapahtuu kuukautiskierron pituudesta riippumatta 14 vuorokautta ennen seuraavien kuukautisten alkua. Munasolun irrottua se kulkeutuu munajohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen.

Jos munasolu ei hedelmöity, eli raskaus ei ole alkanut, keltarauhanen rappeutuu ja sen hormonieritys vähenee. Tällöin estrogeeni- ja progesteronitasot, jotka ovat ovulaation aikaan korkeimmillaan, romahtavat, ja ylimääräinen limakalvo poistuu kuukautisverenä pois emättimestä. Jos raskaus on alkanut ja munasolu hedelmöittynyt, hormonien eritys jatkuu ja ylläpitää kohdun limakalvon rakennetta ja toimintaa.