Seksi sattuu

Seksiä voi harrastaa monilla eri tavoilla, mutta mikäli esimerkiksi yhdyntään, itsetyydytykseen tai orgasmeihin liittyy kipua, syy kivun taustalla kannattaa selvittää. Kivut voivat tuntua ulkosynnyttimissä ja emättimen suulla tai syvemmällä emättimessä ja muualla alavatsan alueella.

Seksiin liittyvien kipujen taustalta voi löytyä monia eri syitä. Kipujen taustalla voi olla esimerkiksi limakalvojen kuivuutta, jokin tulehdus, kuten hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi tai jokin limakalvojen sairaus, kuten valkojäkälä.

Myös endometrioosi tai adenomyoosi voivat aiheuttaa kipuja seksin aikana tai sen jälkeen. Endometrioosiin ja adenomyoosiin liittyvä seksin aiheuttama kipu tuntuu usein syvemmällä emättimessä tai muualla lantion alueella. Kipu voi myös alkaa seksin jälkeen, vaikka seksin aikana kipua ei olisi tuntunut. Myös orgasmiin liittyvä kipu voi olla endometrioosin oire. Lue lisää endometrioosista täältä ja adenomyoosista täältä.

Toinen mahdollinen syy seksiin liittyvien kipujen taustalla voi olla vulvodynia. Vulvodynian yleisempi muoto on vestibulodynia, joka esiintyy emättimen paikallisena kosketusarkuutena. Yleisin oire on yhdyntäkipu tai esimerkiksi tamponin laiton yhteydessä ilmenevä kipu. Vestibulodyniaan liittyvä kipu paikallistuu tyypillisesti emättimen suulle. Toinen, harvinaisempi vulvodynian muoto on neuropaattinen vulvodynia, jossa jatkuvaa ja epämääräisempää kipua esiintyy laajahkolla alueella. Lue lisää vulvodyniasta Korennon sivuilta.

Seksin ei kuulu sattua ja syy kipuun tulee selvittää!