Vuotohäiriöt

Kuukautisten aikana kohdun limakalvo poistuu emättimen kautta kuukautisvuotona. Kuukautisvuoto kestää tyypillisesti 2-8 vuorokautta, keskimäärin 5 vuorokautta. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja pienet hyytymät kuukautisvuodossa on tavanomaisia. Monilla esiintyy lisäksi pientä tiputteluvuotoa ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkamista tai heti kuukautisten jälkeen. Joskus kuukautisvuodon määrä tai kuinka usein vuotoa tulee ei kuitenkaan ole tyypillistä.

Runsaat kuukautiset

Joskus kuukautisvuoto voi olla todella runsasta. Jos kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan esim. 1-2 tunnin välein, yölläkin joutuu nousemaan useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa tai suuretkaan kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Syitä runsaiden kuukautisten taustalla voi olla monia, mutta tavallinen syy oireen taustalla on myoomat. Lue lisää myoomista täältä. Myös endometrioosi ja adenomyoosi voivat aiheuttaa runsaita kuukautisvuotoja ja muita vuotohäiriöitä. Lue lisää endometrioosista täältä ja adenomyoosista täältä.

Runsaat kuukautiset voivat joskus aiheuttaa hemoglobiinin laskua. Runsaiden kuukautisten kanssa elävien kannattaakin huolehtia riittävästi raudan saannista. Erilaiset hormonilääkitykset, kuten yhdistelmäehkäisypillerit tai keltarauhashormonia sisältävä kierukka auttavat usein hillitsemään kuukautisvuotoja. Eri vaihtoehdoista voi keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lue lisää runsaista kuukautisista täältä.

Epäsäännöllinen tai kokonaan puuttuva kuukautiskierto

Kuukautiskierto alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja päättyy seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Kuukautiskierron pituus on tavallisesti 23-35 vuorokautta. Useimmilla kuukautiskierron pituus vaihtelee, ja kierroissa voi olla muutamien päivien tai jopa viikon pituusero.

Joskus kuukautiskierto voi kuitenkin olla hyvin epäsäännöllinen tai kuukautiset voivat tulla erittäin harvoin tai usein ja joskus kierto voi puuttua kokonaan. Erilaiset häiriöt kuukautiskierrossa ovat varsin tavallisia ja monet syyt voivat vaikuttaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen. Esimerkiksi sairastelu, stressi tai liiallinen liikunta voivat vaikuttaa kuukautisiin.

Jos kuukautiset jäävät pois, on tärkeää sulkea pois raskauden mahdollisuus. Mikäli raskaus ei kuitenkaan ole mahdollinen ja tilanteesi mietityttää sinua, asiasta kannattaa kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta.

Kokonaan puuttuvien kuukautisten, pitkän tai epäsäännöllisen kuukautiskierron tai pitkittyneen vuodon taustalta voi joskus löytyä myös PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. PCOS eroaa yleisemmästä munasarjojen monirakkulaisuudesta eli PCO:sta, koska PCOS:ään liittyy myös hormonaalisia häiriöitä. Lue lisää PCOS:stä Korennon sivuilta.

Välivuodot

Kuukautisten välissä voi tulla veristä tiputteluvuotoa. Tällaista vuotoa kutsutaan välivuodoksi. Välivuodon syy olisi hyvä selvittää terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, vaikka välivuodot eivät usein tarvitse hoitoa. Lue lisää välivuodoista täältä.