Endometrioosi


Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa tai kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista. 

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja hormonimäärien laskiessa vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Endometrioosi on krooninen sairaus, eli siihen ei ole lopullista parannuskeinoa. Endometrioosia hoidetaan hormonilääkkeillä ja leikkauksella. Endometrioosiin voi sairastua kuka tahansa, jonka keho tuottaa naishormoneita. Sairauden syntysyyt ovat edelleen tuntemattomat, mutta on selvää, että sairastumiseen ei voi itse vaikuttaa. Endometrioosi on perinnöllinen sairaus.

Lue lisää endometrioosista Korento ry:n nettisivuilta.