Oireet haltuun!

Jos sinulla on epätavallisia kuukatisten oireita tai sinulle herää jokin muu huoli kuukautisiin liittyen, ota oireesi haltuun. Ensimmäiseksi kannattaa kirjata ylös oireet, joita sinulla on esiintynyt viimeisen kuukautiskierron aikana. Moona-oirepäiväkirja sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Jos oireita on usein, oirepäiväkirjaa kannattaa täyttää päivittäin, jotta yksityiskohdat eivät unohtuisi.

Jos sinulla ei ole akuuttia hoitoa vaativia kipuja, oirepäiväkirjaa kannattaa pitää 2-3 kuukautta ennen lääkäriin hakeutumista. Varaa aika joko kouluterveydenhoitajallesi tai suoraan endometrioosiin erikoistuneelle gynekologille eli naistentautien erikoislääkärille. Voit myös pyytää kouluterveydenhoitajaasi tekemään lähetteen endometrioosiin erikoistuneelle gynekologille. Vastaanotolla pystyt helposti näyttämään Moonasta, millaisia oireita sinulla on ollut: esimerkiksi kuinka monena päivänä sinulla on ollut kipuja, mitä lääkkeitä olet joutunut ottamaan kipuihin ja oletko joutunut olemaan pois koulusta, harrastuksista tai töistä kipujen tai muiden oireiden takia.

Oirepäiväkirjan täyttäminen on erittäin tärkeää: lääkärin vastaanotolla käyminen voi olla niin jännittävä tilanne, että osa tärkeistä asioista unohtuu kertoa. Omien oireiden kuvaileminen tai mittaaminen voi olla myös melko hankalaa. Säännöllisesti pidetty oirepäiväkirja helpottaa lääkärillä tai hoitajalla käyntiä. Oirepäiväkirjan avulla kokonaiskuva voinnistasi selvenee myös ulkopuoliselle henkilölle paremmin.

Lue lisää vinkkejä siitä, mitä lääkärikäynnillä tapahtuu ja kuinka käyntiin voi varautua. Jos sinusta tuntuu ettet saa tarvitsemaasi apua, voit pyytää tukea Korento ry:n vertaistukiryhmästä. Facebookista löydät Korennon ylläpitämän vertaistukiryhmän, Endometrioosittaret, johon voit liittyä, vaikka vasta epäilet sairastavasi endometrioosia.