Endometrioosin hoito

Endometrioosi voidaan diagnosoida joskus pelkän oirekuvauksen perusteella, mutta usein lääkärit haluavat nähdä endometrioosin leikkauksen yhteydessä. Endometrioosin hoito voidaan aloittaa, vaikka diagnoosia ei voida vahvistaa täysin varmasti.

 

Endometrioosin hoitovalintoihin vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi endometrioosin levinneisyys, oireiden vakavuus, mahdollinen raskaustoive ja potilaan ikä.
 

Endometrioosin hoidoilla pyritään potilaan tilanteesta ja oireiden vakavuudesta riippuen poistamaan tai vähentämään kipuja, poistamaan endometrioosikudosta tai kookkaita endometrioosikystia, hillitsemään sairauden etenemistä tai hoitamaan mahdollista lapsettomuutta. Endometrioosin ensisijainen hoitomuoto on hormonihoito eli e-pillerit tai minipillerit. Jos oireet vaikuttavat lääkityksestä huolimatta liikaa elämään, endometrioosia poistetaan leikkauksella.
 

Useimmiten endometrioosin oireita voidaan lievittää tehokkaasti. Endometrioosin aiheuttamaa kipua ja muita oireita hoidetaan erilaisilla lääkkeillä. Oireiden varhaisella seuraamisella ja sairauden diagnosoimisella on hoidon toimivuuden kannalta suuri merkitys. Jos olet epävarma tilanteestasi, hoitovaihtoehdoista kannattaa keskustella endometrioosiin perehtyneen gynekologin kanssa.