Endometrioosikivun lievitys

Endometrioosin aiheuttaman kivun hoitoon käytetään usein tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni, naprokseeni) ja parasetamolia. Jos kivut ja muut oireet saadaan hallintaan tavallisilla e-pillereillä tai minipillereillä ja satunnaisesti otettavilla särkylääkkeillä, usein jatkosuunnitelmaksi riittää hoidon seuranta. Joskus endometrioosikipujen hoitoon voi kuitenkin tarvita voimakkaampia keskushermostoon vaikuttavia särkylääkkeitä tai kipukynnyksen nostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Endometrioosin oireita voi pyrkiä helpottamaan myös kotikonstein. Joidenkin kipuihin auttaa esimerkiksi kylmä- tai kuumahauteet: kaurapussit, geelipussit tai voiteet. Joidenkin endometrioosin oireita voi helpottaa myös liikunta. Kannattaa opetella kuuntelemaan omaa kehoa ja sitä mikä sen kanssa toimii. Jokainen on yksilö ja kaikki ei aina sovi kaikille. Esimerkiksi liikunta voi auttaa helpottamaan kipua, mutta joillain se myös pahentaa kipuja voimakkaasti.

Ole itse oman kehosi asiantuntija ja selvitä mikä helpottaa sinun oireitasi. Vertaisilta voit saada hyviä vinkkejä siihen mikä heillä on toiminut, mutta itse kokeilemalla löydät parhaat tavat helpottaa juuri sinun oireitasi.

Kuukautiskiertoon liittyviä oireita kannatta merkitä Moona Oirepäiväkirjaan myös silloin kun hormonilääkitys on käytössä. Näin lääkäri voi helposti nähdä esimerkiksi kipupäiviesi määrän ja arvioida sen perusteella hoitosuunnitelman muutosta.