Sex som gör ont

Sex kan se ut på många olika sätt, men om det gör ont till exempel vid samlag, onani eller orgasmer, bör orsaken till smärtan utredas. Smärtan kan kännas i vulvan och slidöppningen eller djupare in i slidan och runtom i nedre delen av buken.

Det kan finnas många orsaker till att det gör ont vid sex, till exempel torra slemhinnor, infektioner såsom jästinfektion eller bakteriell vaginos eller någon sjukdom i slemhinnorna, exempelvis lichen sclerosus.

Också endometrios och adenomyos kan göra att man får ont under eller efter sex. Smärta som uppstår vid sex på grund av endometrios eller adenomyos känns ofta djupare in i slidan eller någon annanstans i höftregionen. Smärtan kan även uppstå efter sex, även om inget känts under sexet. Också smärta i samband med orgasm kan vara ett tecken på endometrios. Läs mer om endometrios och adenomyos här.

En annan möjlig orsak till att det gör ont att ha sex är vulvodyni. Den vanligaste formen av vulvodyni kallas vestibulodyni och uppträder i form av lokaliserad, provocerad ömhet i slidan. Det betyder alltså att det gör ont när specifika ställen vidrörs. Det vanligaste symtomet är samlagssmärta eller smärta till exempel när man för in en tampong. Vanligtvis är smärtan vid vestibulodyni lokaliserad till slidöppningen. En annan, mer sällsynt form heter generaliserad vulvodyni. I den här formen är smärtan kontinuerlig och mer diffus och uppträder över ett relativt stort område. Läs mer om vulvodyni här.

Det ska inte göra ont att ha sex och orsaken måste utredas!