Smärtor

Mensvärk är vanligt och börjar vanligtvis samtidigt som mensen och varar i en till två dagar. Värken kan sträcka sig över ett stort område och kännas från nedre delen av buken till ryggen, ljumskarna och till och med i låren. Samtidigt kan det förekomma magsymtom, såsom diarré, gasspänning och kräkningar. Också huvudvärk kan förekomma.

Inte alla smärtsymtom är emellertid typiska, och det är en bra idé att hålla koll på symtomen.

Häftig mensvärk

Även om det är väldigt vanligt med mensvärk är inte alla typer av värk vanliga. Till exempel är det inte typiskt med mycket intensiv smärta som börjar redan innan blödningen och fortsätter under hela mensen. Om vanliga, receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen inte räcker för att avhjälpa värken, är det viktigt att reagera. Mensvärk som är så intensiv att man tvingas utebli från överenskomna aktiviteter, såsom jobb, skola eller fritidssysselsättningar, eller gör att man upprepade gånger blir tvungen att ställa in något, hör inte till vanligheten.

Intensiv smärta är aldrig en självklar del av livet och orsaken måste utredas! Till exempel kan det visa sig att man lider av endometrios eller adenomyos. Läs mer om endometrios och adenomyos här.

Andra typer av smärta i höftregionen

Vissa gynekologiska sjukdomar, däribland endometrios och adenomyos, kan utöver den cykliska värken i menscykeln även orsaka konstant, kronisk värk. Dessutom kan intensiv smärta förekomma till exempel under ovulationen eller i specifika situationer, som vid vibrationer. Värk kan också förekomma i tarmkanalen eller när man kissar, och ibland förekommer rygg- eller ischiassmärta.

Särskilt när det kommer till endometrios begränsas värken inte till höftregionen, utan den kan också förekomma till exempel i form av en skarp smärta i ena axeln.

Också vulvodyni orsakar många typer av smärta. Smärtan vid den vanligaste typen av vulvodyni, vestibulodyni, orsakas av beröring och kan till exempel uppstå i samband med sex, vissa sorters kläder eller vid sittande. En ovanligare form, generaliserad vulvodyni, ger i stället upphov till konstant smärta över ett större område, och förvärras till exempel inte av beröring. Att sitta still kan däremot förvärra smärtan, som också kan tillta mot kvällen. Läs mer om vulvodyni här.

Sex som gör ont

Sex kan göra ont av många orsaker, men det är inte typiskt för sex att göra ont och det är inget man ska acceptera. Läs mer om sex som gör ont här.

Jag har ont, vad ska jag göra?

Om du har ont och inte vet varför ska du alltid uppsöka hälso- och sjukvård för undersökning!