20.03.2017

Moona on meidän tästä päivästä lähtien!

Endometrioosiyhdistyksen Nuori nainen ja endometrioosi-projekti on julkaissut tänään 20.3. Moona Oirepäiväkirjan. Moona Oirepäiväkirja on kuukautiskierron oireiden merkitsemiseen ja tunnistamiseen tarkoitettu mobiiliaplikaatio.

Endometrioosiyhdistys toivoo, että Moona Oirepäiväkirja toimisi helppokäyttöisenä työkaluna endometrioosia sairastaville, johon heidän olisi mahdollista kirjata sairautensa oireet ja saada niistä tilastotietoa. Moona Oirepäiväkirja auttaa sanoittamaan kuukautiskiertoon liittyviä oireita ja helpottaa oman oirekirjoon tutustumista ja oireiden muutoksen havainnointia. Moona Oirepäiväkirjan tuottama tilastotieto voi auttaa sairastavan lääkäriä saamaan kokonaisvaltaisemman kuvan endometrioosin vaikutuksista potilaan vointiin.

Maanantaina julkaistaan myös Moona Oirepäiväkirjaan liittyvä nettisivusto moona.info. Nettisivut on tarkoitettu ensisijaisesti nuorille, jotka etsivät tietoa kuukautisista, naisen anatomiasta ja endometrioosista. Moona-nettisivut haluavat tarjota lukijoilleen vastauksia esimerkiksi siihen, millaisiin kuukautiskierron oireisiin pitäisi reagoida, mistä voi saada apua outoihin kuukautiskierron oireisiin ja kuinka gynekologille menoon voi valmistautua.

TYKS naistentautien erikoislääkäri, LL, Pia Suvitie kommentoi Moonaa seuraavasti:

"Mielettömän hienoa, että Moona oirepäiväkirja on nyt valmis! Lämmin kiitos Endometrioosiyhdistyksen aktiivisille naisille sekä Raha-automaattiyhdistykselle tuesta. 

Toivon, että erityisesti nuoret tytöt ja naiset ottavat Moonan aktiiviseen käyttöön. Tiedetään, että endometrioosi alkaa oireilla valtaosalla potilaista jo teini-iässä, mutta nuoret eivät hae aktiivisesti apua kipuihinsa. Viive oireiden alusta diagnoosiin on paljon pidempi niillä naisilla joiden oireet alkavat teini-iässä verrattuna niihin naisiin joiden oireet alkavat vasta aikuisena. Osittain syynä on se, etteivät tytöt ja heitä hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset osaa epäillä endometrioosia.

Oman tutkimukseni mukaan suomalaisista 15-19-vuotiaista tytöistä vain joka viides tietää mitä endometrioosi tarkoittaa. Moona oirepäiväkirjalle on siis selvä tilaus. Moona johdattelee tarkkailemaan oikeita asioita ja kirjaamaan ne ylös. Se tarjoaa myös tietoa endometrioosista. Kännykässä mukana kulkevat tiedot voivat helpottaa avun hakemista, kun nuori voi näyttää kännykästä vaikka kouluterveydenhoitajalle että "Tällasta mun elämä on". Kuukautisiin ja endometrioosiin liittyviä kipuoireita voidaan lievittää monin tavoin kunhan apua ensin haetaan."

Moona Oirepäiväkirja on myös valittu osaksi Naisjärjestöjen Keskusliiton 100 tasa-arvotekoa ohjelmaan. Meille on kunnia-asia juhlia 100-vuotiasta Suomea ja olla mukana rakentamassa tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. 100 tasa-arvotekoa ohjelma tekee näkyväksi sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten oikeuksia. Moona Oirepäiväkirja on konkreettinen teko, joka lisää kansalaisten luottamusta maahamme ja sen kykyyn tarjota hyvät ja tasa-arvoiset elämisen edellytykset kaikille sukupuolille.

Suomessa 1,5 miljoonaa ihmistä elää arkea kuukautiskierron tahdissa ja silti kierron vaikutuksia naisten elämään helposti vähätellään. On aika tehdä kuukautiskierron vaikutukset kehossamme näkyväksi ja oppia reagoimaan oireisiin, jotka eivät kuulu kenenkään normaaliin elämään. Ai miksi? Koska menkat ei saa estää elämästä!   

Rakkaudella,
Maija Borén
Nuori nainen ja endometrioosi-projektin koordinaattori