17.09.2020

Vieraskynä: Minun PCOS-tarinani (PCOS-viikko 2020)

14.–20.9.2020 vietetään valtakunnallista PCOS-viikkoa. Teemaviikon tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta monelle vielä tuntemattomasta PCOS:stä eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, kuinka jokaisen PCOS:n kanssa elävän keho ja mieli on ainutlaatuinen ja arvokas. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa PCOS:stä, jotta yhä useampi osaisi hakeutua tarvittaessa hoitoon ja saisi PCOS:ään liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tiedon lisäksi PCOS-viikon aikana on tarjolla runsaasti matalan kynnyksen vertaistukea PCOS:n kanssa eläville tai sitä itsellään epäileville.

Osana PCOS-viikon ohjelmaa julkaisemme Moona-blogissa Vieraskynä-tekstinä tarinan elämästä PCOS:n kanssa.

 

Tarinamme lähtee vuodesta 2014, jolloin miehen kanssa päätettiin yhdessä poistaa ehkäisy, joka sillä hetkellä oli kierukka. Ekat kuukaudet meni ajatellen, että kropan täytyy varmaankin tasoittua ennen kuukautisten alkamista. Kierukka oli vienyt ne pois kokonaan. Vuonna 2015 muistan mieheni googlettaneen, että kierukan poistosta voi mennä jopa 1,5 vuotta, että kroppa toimii. Päätettiin helmikuussa alkaa yrittämällä yrittää lasta. Kuukautiset tulivat hyvin epäsäännöllisesti, mutta tulivat kuitenkin.

8 kuukauden aktiivinen yritys toi toivotun plussan testiin. Valitettavasti tämä plussa ei kestänyt, mutta kuukauden päästä testi näytti jälleen vahvaa plussaa. Raskaus sujui kuin kultaisessa aapisessa, kuten synnytyskin. 8/16 taloomme saapui 2,5 kg pieni täydellinen prinsessa. ❤️ 

Meillä oli aina ollut puhetta pienestä ikäerosta lapsilla, joten toisen lapsen yritys alkoi kirjaimellisesti heti, kun kotiuduttiin sairaalasta vauvan kanssa, vauvan ollessa 3 vuorokauden ikäinen. Marraskuun alussa 2016 plussa pärähti jälleen testiin, vauvan ollessa 3 kuukauden ikäinen, mutta isänpäivänä heräsin verenvuotoon, joka paljastui jälleen keskenmenoksi. Saatiin yrittää heti uutta raskautta, kunhan testi näyttäisi negatiivista, ja näin tehtiin.

5/17 tein jälleen positiivisen testin, mutta äitienpäivän tienoilla huomasin testin haalistuneen reilusti edelliseen testiin ja pian alkoikin jälleen vuoto ja pahoittelut sairaalalta. Olin täysin hajalla, vielä enemmän kuin ensimmäisen aikana. Päätettiin kuitenkin jatkaa yritystä, sillä toisen elävän lapsen kaipuu oli valtava.

Tutulla kaavalla jälleen lähellä isänpäivää tiesin, että tärppäys on käynyt, mutta en ollut onnellinen. Sydän hakkasi ultrassa, mutta viikolla 16+ heräsin valtavaan paineentunteeseen ja veriseen sänkyyn. Sairaalasta lähdettiin tyhjän kohdun kanssa sekä 'sirotellaan muistolehtoon' -päätöksen kera. Vaikka olin surullinen ja hajalla, koin jostain syystä myös valtavaa helpotusta. Pian tämänkin jälkeen plussattiin, mutta sekin pysyi vain hetken mukana, enkä enää tuntenut edes surua menetyksestä, koska olin jo niin luovuttanut vauvan suhteen.

Kun 2,5 vuotta oltiin yritetty toista lasta, taisteltiin itsemme usean lääkärin jälkeen Lapsettomuuspolille ensikäynnille. Ultra- ja verikokeet paljastivat PCOS:n, joka antoi moneen asiaan paljon vastauksia ja selityksen mm. sille, ettei synnytyksen jälkeen tullut ainoitakaan kuukautisia. Meille PCOS toi ovuloimattomuuden ja kierrottomuuden lisäksi lapsettomuushaasteen, koska kroppa ei toimi niin kuin pitää. Tuo tunne, jonka myöhemmin olen tunnistanut katkeruudeksi, pettymykseksi omaa kroppaa kohtaan, puolison pettämiseksi ja viallisen ihmisen tunteeksi, meinasi ajaa avioliiton eroon. Enhän voinut antaa toiselle sitä, mitä hän eniten tahtoi. Tammikuussa 2019, toivoni täysin menettäneenä, viikko ennen ensimmäistä lapsettomuushoitoa, kuitenkin plussattiin. Tutun verenvuodon ja supistusten jälkeen kohtuun jäi vielä yksi äärimmäisen vahva pieni sydän, joka kannettiin kotiin syyskuussa 2019. ❤️

PCOS on vaikeuttanut elämääni monella tavalla, joista henkilökohtaisesti suurin vaikeus on ollut lasten saanti sekä kohtaamani vähättely PCOS:ää kohtaan lääkärien ja gynekologien taholta. Toivonkin, ettei kenenkään tarvitsisi enää itse selvittää asioita ja hakea vastauksia yksin.

 

Tiia Virolainen

 

Koko PCOS-viikon ohjelman löydät täältä.

Korento ry edistää endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävien hyvinvointia ja edunvalvontaa.