26.11.2020

Endometrioosi–suomi-sanakirja

Mulla tuli blogin suhteen tenkkapoo. Täyty hetkeksi pysähtyä tämän koulun täyteisen syksyn keskellä miettimään, mitä sanottavaa mulla olisi. Totesin erittäin nopeasti, että ei juuri tällä hetkellä mitään. Koulu on äärimmäisen raskasta nyt ja opintojen kanssa on suuri työ, jotta kaikki menisi edes hyväksytysti läpi. Kyllä, tämä on tämänhetkinen tavoitteeni. Tämän vuoksi käännyin blogitiimimme puoleen ja kysyin, mistä voisin teille kirjoittaa? Ajatus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta ja nyt annankin teille endometrioosi–suomi-sanakirjan, niin hyvin suomennettuna, kuin vain ikinä pystyn toisen vuoden kätilöopiskelijana.

Endometrium – tämä tarkoittaa kohdun limakalvoa. Endometrium on siis kohdun sisäpintaa peittävä limakalvo, jonka paksuus ja rakenne vaihtelevat munasarjojen hormonierityksen mukaan.

Suklaakysta – on munasarjan sisälle kasvanutta endometrioosia. Suklaakysta-nimitys tulee siitä, että kystan sisällä oleva neste on tummaa sulan suklaamaista nestettä.

Endometriooma – tarkoittaa samaa asiaa kuin suklaakysta, nämä ovat keskenään toisilleen synonyymeja.

Myooma – on kohdun lihaskyhmy. Se on hyvälaatuinen ja varsin yleinen kohdun kasvain, joka on tavallisesti pyöreä ja kiinteä. Sen kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta.

Laparoskopia – eli vatsaontelon tähystys. Tämä tarkoittaa vatsaontelon tarkastelua laparoskoopin eli tähystimen avulla. Vatsanpeitteisiin tehdään pienet viillot, joista viedään sisään tähystin sekä tarvittaessa instrumentteja.

Laparotomia – tarkoittaa vatsaonteloon kohdistuvaa avoleikkausta, johon voidaan joutua joskus turvautumaan, mikäli tarvitaan esimerkiksi laajempaa näkyvyyttä vatsaonteloon.

Kystoskopia – on virtsarakon tähystys. Kystoskopia on aiheellinen epäiltäessä virtsarakon sairautta. Indikaatioita eli hoidon aiheita ovat virtsarakon kipu, kivulias virtsaaminen tai virtsaamisvaikeus.

Kolonoskopia – tarkoittaa paksusuolen tähystystä, joka on tärkeimpiä menetelmiä, kun tutkitaan suoliston loppupään sairauksia.

Kolposkopia – tällä tarkoitetaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alueen tutkimista optisesti suurentavan laitteen avulla.

Papakoe – eli gynekologinen irtosolukoe. Tämä on kehitetty kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi, mutta sen lisäksi sillä saadaan hyödyllistä tietoa myös valkovuodon syistä ja tulehduksista. Papakokeessa otetaan kaksi näytettä, toinen emättimen pohjukasta, toinen kohdunnapukan pinnasta ja kolmas pienellä harjalla kohdun kaulakanavasta.

Palpaatio/palpointi – eli käsin tunnustelu tai tutkiminen käsin tunnustellen. Palpaation avulla voidaan tunnustella esimerkiksi vatsanpeitteitä.

Rektovaginaalinen tutkimus – tutkimuksessa lääkärin toinen sormi pysyy emättimessä ja toisella tunnustellaan peräsuolen kautta.

Rektovaginaalinen endometrioosi – vaginan ja rektumin eli peräsuolen seinämään ulottuva endometrioosikasvusto.

Ovaario – eli ovarium, munarauhanen eli munasarja. Tämä on sukupuolirauhanen, joka sijaitsee lantion yläosassa. Munasarjoissa muodostuu munarakkuloita ja niissä syntyy estrogeeneja sekä keltarauhashormonia.

Sakrouteriiniset ligamentit – tarkoittavat kohdun kannatinsiteitä. Tämä on yksi yleisin syvän endometrioosin esiintymispaikka.

fossa Douglasi, lyhenne fD – tarkoittaa peräsuoli-kohtusyvännettä. Tämä on kohdun takana sijaitseva vatsaontelon osa, jossa normaalisti sijaitsee suolenmutkia.

Tässä on pieni pätkä yleisimmin vastaan tulleita sanoja lääkäreiden teksteissä. Tärkeintä on kuitenkin aina muistaa, että sinulla on potilaana oikeus saada jokaisen hoitoasi koskevaan tekstiin suomennos. Mikäli et ymmärrä jotain lääkärin käyttämää lääketieteen sanaa tai välttämättä koko tekstiä, voit soittaa hoitopaikkaasi ja pyytää tekstin selkeyttämistä.

Susanna