14.12.2017

Parisuhteen ja endometrioosin yhtälö

Minulla on todennäköisesti endometrioosi. En ole vielä saanut varmaa diagnoosia. Sen lisäksi, että sairaus vaikuttaa arkeeni, se vaikuttaa myös parisuhteeseeni. Kuukautiset saattavat normaalistikin vaikuttaa menoihin ja muihin puuhiin, mutta endometrioosi tekee kaikesta tuplasti vaikeampaa.

Ainakin minulla.

Mieheni on oppinut, miten tarkkaa on ajoittaa esimerkiksi kylpyläloma siihen ajankohtaan, kun ei ole kuukautisia, sillä itselläni ei tamponi ratkaise mitään. Jotkut voivat esimerkiksi uimaan mennessä laittaa tamponin ja that's it, ongelma on ratkaistu, mutta ei, en minä. Tamponin laittaminen on niin kivuliasta, ettei sen käyttäminen ole edes mahdollista.

Minulla vuotoja voisi verrata Niagaran putoukseen sekä kivut ovat 0-10 asteikolla siinä kympissä, joten uiminen ei vaan ole mahdollista saati että nauttisin siitä silloin. Kaikki muutkin kuin kylpyläreissut pitää suunnitella etukäteen, sillä minulla on ympäri kierron erilaisia vatsakipuja, joihin tarvitaan särkylääkettä, eli käsilaukusta löytyy aina jos jonkinmoista pilleriä. Todennäköisesti nekin kivut johtuvat endometrioosista.

Arjessa tämä yhtälö näkyy siten, että jos mieheni näkee minut sohvalla sikiöasennossa pyörien, hän tietää heti, mikä minua vaivaa. Hän alkaa lohduttamaan ja tekemään oloani edes jotenkin hyväksi. Onnekseni kohdalleni on osunut mies, joka ei marmata, jos pahoina hetkinä en voi hoitaa kotitöitä, vaan hän hoitaa ne puolestani.

Itse endometrioosiaiheesta hän on ollut kiinnostunut, halunnut kuulla asioista fakta- sekä kokemuspohjaista tietoa. Kannustanut minua pitämään puoleni hoidon sekä arjen jaksamisen suhteen.

On tärkeää, että mies ymmärtää eikä häpeä vaivojani, sillä hän on se, joka näkee ne huonotkin hetket. Vaikka hormonit hyrräisi kipujen ohella ja sammakoita pääsisi suusta, hän yrittää ymmärtää oloani, ja se on hänessä ihana piirre.

Kiputar

 

Lisää Kivuttaren tekstejä:

Kivun kaltoin kohtelema

Tärkein on läheisten tuki

Kommentit

Kommentoi

HUOM! Kommentit moderoidaan ja vaativat ylläpidon hyväksynnän