16.01.2020

Sivuoireiden ja opiskelun sekamelska

Aiemmissa teksteissäni olen maininnut opiskelevani tällä hetkellä lukiossa. Suunnitelmani mukaan tarkoitus olisi vuoden 2021 keväällä painaa valkolakki päähän. Jäljellä on siis vielä ihan mukavasti tekemistä. Melko haasteellisessa tilanteessa olevan sairauden kanssa olen joutunut hieman soveltamaan opintoja. Kun keho ei aina halua toimia olosuhteiden asettamissa raameissa, tulee eteen monia haasteellisia hetkiä. Viime aikoina on tullut hetkiä, kun itselleen ansaittu lepo ei vain yksinkertaisesti sovi aikatauluun. Tällöin on hyvä todella pohtia, millaisilla keinoilla voit tukea omia opintojasi ja ennen kaikkea hyvinvointiasi.

Itselleni yksi keskeisistä haasteista on ollut aikataulun suunnittelu “sairasystävälliseksi”. Monesti olen lopulta turhautunut siihen, etten voi suunnitella täysin varmaksi kalenterini seuraavan viikon tai edes päivän näkymää. Seuraavan päivän tehokas opiskelutuokio voi vaihtua nopeasti lepäämiseen kipujen vuoksi tai päivystysreissuun. Aikatauluongelmiin ei kuitenkaan auta mikään muu kuin aikatauluttaminen. Työt kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaista palautuspäivää. Tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti jättää muutama päivä pelivaraa, jotta levolle ja kivuille jää tarvittaessa aikaa. Pitkien työputkien jälkeen on ehdottomasti hyvä muistaa myös palkita itseään levolla. Keho ja mieli kaipaavat muutakin ruokaa kuin koulukirjat tai kirjoitelmat.

Itse puhun avoimesti sairaudestani ja sen tuomista vaikutuksista elämääni, minkä myötä opettajat tietävät hyvin tilanteeni. Tarvittaessa he voivat joustaa ja tarjoavat mielellään vaihtoehtoisia mahdollisuuksia suoriutua kursseista. Jos esimerkiksi tunnilla pitkä istumisaika aiheuttaa ongelmia, kannattaa siitä jutella opettajan tai muun henkilön kanssa. Itse olen esimerkiksi ratkaissut ongelman tens-laitteen lisäksi kävelyllä käytävällä sekä seisomapulpeteilla.

Tulevat ylioppilaskirjoitukset jännittävät aika paljon etenkin endometrioosin osalta. Olen onneksi jutellut asiasta opettajien ja rehtorin kanssa. Itse hain ylioppilastutkintolautakunnalta lupaa erityisjärjestelyihin kokeissa. Lupa myönnettiin ja nyt minulla on käytössä kaikissa kokeissa 2 tunnin lisäaika sekä mahdollisuus erilliseen lepotilaan. Nämä auttavat varmasti paljon ja vähentävät jo nyt stressiä tulevasta. Tällä hetkellä olisi siis vain ahkerasti luettava kirjoituksia varten, mikä ei olekaan kroonisen kipusairauden kanssa aivan helppoa. Lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset meinaavat nimittäin tuoda hieman haastetta. Pahoinvointi, keskittymisvaikeudet ja väsymys eivät oikein tahdo toimia yhteen opiskelun kanssa koulupäivien jälkeen. Onneksi kuitenkin tulossa on myös mukavia juttuja! Tanssin nimittäin vanhojentanssit helmikuun alussa. Aika kuluu siis varmasti nopeasti ja pian kiire helpottaa. Nyt täytyy vain laittaa kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivoa, ettei rakas ystävämme endometrioosi keksi varalle mitään yllätyksiä.

Lopuksi haluan vielä antaa jokaiselle kiireen ja opiskeluiden kanssa kamppaileville näin ruudun kautta oikein ison voimahalin. Muista kaksi asiaa; sinä pystyt siihen ja sinä olet ansainnut myös lepoa.

Janika

Lue lisää kirjoittajan tekstejä täältä